In gesprek tussen Maurice de Hond en Michaèla Schippers wordt op reflectieve wijze teruggeblikt op de aanpak en besluitvorming rondom de coronacrisis, met bijzondere aandacht voor de afwegingen tussen volksgezondheid, maatschappelijke schade en economische impact. De Hond begint met een persoonlijke overweging: hij benadrukt dat zijn handelen nooit primair werd ingegeven door persoonlijke gevolgen, maar altijd door een fundamenteel besef van verantwoordelijkheid.
Reeds in april 2020, had er een meer gebalanceerde analyse moeten plaatsvinden van de baten en kosten van het beleid. In plaats van zich blind te staren op het virus, had men moeten afwegen wat de bredere gevolgen waren van de ingrijpende maatregelen voor de samenleving als geheel.
Centraal staat het belang van kritisch denken. Je wordt opgeroepen om zelf na te blijven denken, informatie vanuit meerdere bronnen tot je te nemen, en je niet klakkeloos neer te leggen bij officiële verhalen of beleidslijnen en al helemaal niet zomaar de wetenschap te volgen. Dit gesprek is niet alleen een terugblik op coronabeleid, maar een bredere oproep tot autonomie in denken en handelen, en het beschermen van democratische waarden in tijden van crisis.