Astronomen stuiten op grootste object in heelal: 1,4 miljard lichtjaar breed.

Wetenschappers hebben het grootste object in het heelal tot nu toe gevonden. Het gaat om een zogenoemde superstructuur, een soort samenklontering van meerdere objecten. De structuur is in totaal 1,4 miljard lichtjaar breed.

De onderzoekers hebben het object Quipu genoemd, naar een rekenmethode van de Inca's. De oude Latijns-Amerikaanse beschaving maakte vroeger gebruik van touwen met knopen om te rekenen.

Het kosmische object Quipu bestaat in feite uit een gigantische verzameling sterrenstelsels. Sterrenstelsels trekken soms samen op om zogenoemde clusters te vormen. Die clusters kunnen op hun beurt ook weer samenkomen om superclusters te vormen. Quipu bestaat weer uit meerdere superclusters en wordt daarom een superstructuur genoemd.

De cijfers van Quipu zijn volgens de onderzoekers nauwelijks voor te stellen. Het hele object is 200 quadriljoen keer zo zwaar als onze zon. Dat is een 2 met 26 nullen erachter.

Quipu is de grootste van vijf superstructuren die ooit gevonden zijn. Die superstructuren zijn samen zo groot dat ze volgens de onderzoekers 30 procent van alle bekende sterrenstelsels en 25 procent van alle materie in het heelal bevatten. Qua volume omvatten ze 13 procent van het hele universum.

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van het prestigieuze Max Planck Instituut in Duitsland. Hun bevindingen worden binnenkort gepubliceerd in het tijdschrift Astronomy and Astrophysics.
Astronomen stuiten op grootste object in heelal: 1,4 miljard lichtjaar breed. Wetenschappers hebben het grootste object in het heelal tot nu toe gevonden. Het gaat om een zogenoemde superstructuur, een soort samenklontering van meerdere objecten. De structuur is in totaal 1,4 miljard lichtjaar breed. De onderzoekers hebben het object Quipu genoemd, naar een rekenmethode van de Inca's. De oude Latijns-Amerikaanse beschaving maakte vroeger gebruik van touwen met knopen om te rekenen. Het kosmische object Quipu bestaat in feite uit een gigantische verzameling sterrenstelsels. Sterrenstelsels trekken soms samen op om zogenoemde clusters te vormen. Die clusters kunnen op hun beurt ook weer samenkomen om superclusters te vormen. Quipu bestaat weer uit meerdere superclusters en wordt daarom een superstructuur genoemd. De cijfers van Quipu zijn volgens de onderzoekers nauwelijks voor te stellen. Het hele object is 200 quadriljoen keer zo zwaar als onze zon. Dat is een 2 met 26 nullen erachter. Quipu is de grootste van vijf superstructuren die ooit gevonden zijn. Die superstructuren zijn samen zo groot dat ze volgens de onderzoekers 30 procent van alle bekende sterrenstelsels en 25 procent van alle materie in het heelal bevatten. Qua volume omvatten ze 13 procent van het hele universum. Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van het prestigieuze Max Planck Instituut in Duitsland. Hun bevindingen worden binnenkort gepubliceerd in het tijdschrift Astronomy and Astrophysics.
Like
1
0 Comments 0 Shares 189 Views